preskoči na sadržaj

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci

Login
Tražilica

 

 

Zašto upisati TTŠ

 

Tko završi strukovnu školu ...

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Šećući hodnicima i učionicama naše škole,
ne možete ostati ravnodušni
prema maštovitim učeničkim radovima,
koji su nastali pod budnim okom
njihovih vrijednih mentorica.
Niti jedan kutak nije pust.
Svi stari ormari i stolci kod nas
dobivaju novo ruho,
reciklirano se šepureći promatračima:
"Pogledaj me kako sam sada lijep,
a netko me htio baciti :-) ! "
Ponosno vas pozivamo
da prolistate
ovu galeriju,
a zatim:
dođite i uvjerite se sami :-) .

 

Pitanja odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 11. 2015.

Ukupno: 218724
Ovaj mjesec: 397
Ovaj tjedan: 1
Danas: 1
Forum

FORUM

Godine 2008. obilježavamo 500. godišnjicu rođenja velikana hrvatske književnosti i jednoga od najistaknutijih europskih renesansnih komediografa i stoga je, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske,

2008. godina proglašena Godinom Marina Držića.

 

 

MARIN DRŽIĆ I NJEGOVO DOBA

 PROJEKT TRGOVAČKE I TEKSTILNE ŠKOLE U RIJECI

                                                        U POVODU GODINE MARINA DRŽIĆA

 

Učenici i profesori Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci aktivno su se priključili obilježavanju te značajne godišnjice projektom Marin Držić i njegovo doba.

U projekt su uključeni učenici i profesori iz svih triju područja rada za koje se učenici školuju u školi: ekonomija i trgovina, tekstil i odjeća te likovna umjetnost i dizajn.

 

Prezentacija projekta održana je 21. travnja 2008.Škola je toga dana izgledala neobično; posjetitelje su dočekivale djevojke odjevene u renesansnu odjeću s voćem i slasticama kakvih je bilo i u Držićevo doba.

U učionicama i školskim hodnicima bilo je pregršt uređenih panoa s renesansnim temama. I školski je raspored toga dana bio drugačiji. Radni je dan bio organiziran po skupinama u koje su se učenici opredijelili prema svojim sklonostima i interesu, bez obzira na razred koji pohađaju.

 

U prvome dijelu radnoga dana užurbano se radilo na dovršavanju zadataka: izrađivali su se plakati od prikupljenoga materijala, uvježbavali su se govorni i scenski nastupi, dovršavali su se kostimi i scenografija, pjevale su se renesansne pjesme ali i Držićevi tekstovi u rap verziji, proučavala se renesansna odjeća, život i djelo Marina Držića te njegovih suvremenika Benedikta Kotruljevića (pisca prvoga europskog priručnika o trgovini i knjigovodstvu) i W. Shakespearea, povijest Dubrovačke Republike, način života i običaji u renesansnom Dubrovniku, izrađivale su se Power Point prezentacije, tražila su se zrnca mudrosti M. Držića, pisala su se književna pisma, osmišljavale su se knjižice i plakati za scenske izvedbe, postavljale su se izložbe učeničkih radova.

Održano niz radionica – izrada karnevalskih maski ( u Držićevo vrijeme kazališne su se predstave održavale u vrijeme poklada), izrada grbova Dubrovačke Republike,medaljona s portretom Marina Držića, sjenila za svjetiljke s renesansnim motivima, Držićevih vila te renesansnih lepeza.

U školskoj knjižnici su se za to vrijeme mogle pogledati projekcije emisija školskoga video programa Marin Držić – gospodar komedije te izložba knjiga Marina Držića i djela koja govore o njemu i njegovu stvaralaštvu.

Bilo je to nepresušno bogatstvo ideja i ostvarenja!

 

Na početku drugoga dijela – završnoj prezentaciji uzvanike je pozdravila ravnateljica Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci Marija Maćešić, prof. i tom je prigodom istakla:

«U našoj školi, osim iznimnog zalaganja u realizaciji redovnog programa, posebno njegujemo i potičemo kreatvnost učenika.Rezultat takvog rada je i prezentacija današnjeg projekta. To je prezentacija znanja, vještina i kreativnosti naših učenika, a sve pod vodstvom njihovih profesora.»

U nastavku projekt je predstavila inicijatorica projekta Melita Rabak, prof. te se između ostaloga zahvalila Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika koja je opskrbila školu nizom materijala  pisanih i slikovnih, te Hrvatskom narodnom kazalištu «Ivan pl. Zajc» i intendantici gospođi Nadi Matošević koji su  školi ustupili renesansne kostime i na taj način pomogli da se što svečanije i potpunije oživi duh Držićeva vremena.

 

Agencija za odgoj i obrazovanje u povodu Godine Marina Držića osmislila je projekt Igrajmo Držića.  Glumeći, pjevajući,čitajući petnaest minuta istoga dana i u isto vrijeme 12.svibnja 2008.u 13 sati nastavnici i učenici osnovnih i srednjih škola bili su«zajedno u Držiću».I učenici naše škole A.Petrović,M.Malvić,G.Verbanac,S.Krišto,P.Vukelić,F.Četaj,M.Žiković,M.Dešić,D.Jagić te profesorice Melita Rabak i Sanja Jagić-Hviždalek uključile su se u taj projekt te su 12.svibnja 2008.u 12 sati gostovali u OŠ Vežica i odigrali Novelu od Stanca.

 

Završni dio projekta bila je jednodnevna stručna ekskurzija u Veneciju (17.lipnja 2008.)gdje su sudionici projekta posjetili Držićevo posljednje počivalište.Učenici i profesori razgledali su Veneciju,upoznali su se s njezinom bogatom poviješću i okolnostima zbog kojih je Držić pokopan u tome gradu te su tako još bolje razumijeli književno i političko djelovanje Marina Držića.

 

Istražujući i stvarajući tijekom cjelogodišnjeg projekta zaključili smo da je i to jedan od načina  da postanemo Držićevi «LJUDI NAZBILJ-DA NAM OČI UPRAV GLEDAJU,A SRCE DA NAM SE NE MAŠKARAVA,DA SRCE NOSIMO PRID OČIMA I DA SVAK VIDI NJIH DOBRE MISLI».

 

Melita Rabak, prof.
preskoči na navigaciju